Tenerife timelapse - A felhők tengere (Sea of clouds / Mar de nubes)

Készítette: Mayer Miklós. Zene: Yann Tiersen - La Valse d'Amelie. Amennyiben gond van a lejátszással, a videó itt is megtekinthető.


2011 novemberében volt szerencsém a Kanári-szigetek közül kettőt, La Palmát és Tenerifét meglátogatni. Rengeteget fényképeztem, az volt a tervem, hogy mindkét szigetről egy-egy timelapse videót készítek, amiben a különös hangsúlyt fektetek a csodálatos égboltra. Elsőként Teneriféről készült el.

A fenti videó kizárólag timelapse technikát alkalmazva készült, azaz a fényképezőgép 2-30 másodperces időközönként exponált, és az egyes képkockák összefűzése adja ki a videót (jelen esetben kb. 3700 kép). Az éjszakai felvételek nagy részénél 30 másodperces expozícíót használtam, ami azt jelenti, hogy 10 másodpercnyi anyagért a fényképezőgépnek 2 órán keresztül kell dolgoznia. Másképp szólva 720-szorosan felgyorsítva látjuk az égbolt (pontosabban a Föld) mozgását.

Vegyük sorra mit is látunk!


1. A Bika csillagkép és a Jupiter kelnek fel a La Palma szigetét beburkoló felhők felett. Középen kiválóan látszik az egyik legszebb, szabad szemmel is könnyen kivehető nyílthalmaz, a Fiastyúk, vele kb. egy vonalban a kép bal szélén a Szekeres csillagkép, és főcsillaga a Capella, míg jobb oldalon felül a Jupiter látható. A 7. másodpercben tűnik fel a Bika fejét alkotó jellegzetes V-betű (szinte fejre állítva). A horizont felett kicsivel kékes-zöldes sávként látható az úgynevezett "airglow", azaz légkör állandó ionizáló sugárzása.

2. (0:08) Napfelkelte a Teide hegycsúcsán. A Teide Európa legmagasabb vulkánja a 3718 méterével, és a körülötte fekvő Las Canadas nemzeti park az egyik leglátogatottabb. A kép bal felében a szinte minden képeslapon szereplő Roque Cinchado szikla. Szintén jól látszik a Teide csúcsára felvivő Teleferico felvonó is.

Napkelte fotózás a Roques de Garciánál, mögöttem a Teide. Igen, hideg volt, elvégre november és 2100 méter magasan vagyunk. A Galaxis útikalauz stopposoknak c. könyvből tényleg igaz a legfontosabb tanács: mindig legyen nálad törülköző! Láthatóan jó szolgálatot tett, mert a második vázat a halszemobival a kemény sziklára megfelelően összehajtott törülközőre tettem ki...

Napkelte fotózás a Roques de Garciánál, mögöttem a Teide. Igen, hideg volt, elvégre november és 2100 méter magasan vagyunk. A Galaxis útikalauz stopposoknak c. könyvből tényleg igaz a legfontosabb tanács: mindig legyen nálad törülköző! Láthatóan jó szolgálatot tett, mert a második vázat a halszemobival a kemény sziklára megfelelően összehajtott törülközőre tettem ki...

3. (0:17) A felhők tengere (spanyolul "mar de nubes") és a Teide napnyugta közben. Élőben végig olyan érzésem volt, hogy legszívesebben beleugranék, annyira tengerszerű az egész.

IMG_9143-2

4. (0:31) A Teide hegycsúcsa holdfényben a Roques de Garcia nevű sziklacsoportosulás felől fotózva, középtájon az előbb látott Roque Cinchadoval. Figyeljük meg a kb. 2 órát magába foglaló felvételen, ahogy a Hold árnyéka a sziklákon mozog, és az egész égbolt látszólag a Teide csúcsától jobbra feljebb elhelyezkedő Sarkcsillag (Polaris) körül forog! A Sarkcsillagtól lefelé balra kiindulva láthatjuk Kis Göncöl (Kis Medve) csillagképet, míg a kép felső részén teljesen átíveli a Tejút.

5. (0:42) Szürkület a Teide mögött, jobb oldalt Puerto de la Cruz és La Orotava fényei. Úgy tűnhet, hogy a felhők egyre jobban elmosódnak, valójában ez csak az egyre megnyúló expoziciós idő (8 másodperctől indulva 30ig) eredménye. A kép jobb felső sarkában megint ott a Kis Göncöl, míg a Tejút sávjában a Lant, Nyil, Sas, Nyilas csillagképeket pillanthatjuk meg. Nagyon jól látszik, hogy Tenerife és La Palma hegyei miért tartoznak a világ legjobb észlelőhelyei közé: szinte mindig a felhők felett vannak, lakott településektől kellően távol, ráadásul az Atlanti óceán fogja őket körül. Mindennek tetejébe még törvény is van a fényszennyezés visszaszorításáról ("ley del cielo").

Fotózás még napfényben

Fotózás még napfényben

Teide volcano and the famous sea of clouds behind me on the island of Tenerife. Check out the resulting timelapse video <a href="http://www.mayermiklos.com/Timelapse/Tenerife-timelapse" target="_blank">HERE</a>

Teide volcano and the famous sea of clouds behind me on the island of Tenerife. Check out the resulting timelapse video HERE

6. (0:57) A jól ismert téli csillagképek a november hajnali órákban: a Tejút sávja, középen az Orion, az égi vadász, tőle jobbra a Bika, balra lent a Nagy Kutya az égbolt legfényesebb csillagával, a Sziriusszal (Harry Potter rajongóknak rémlik valami?). Jobb oldalon a Jupiter nyugszik le, és itt is megfigyelhetjük azt a kékes zöldes sávot jelentő airglow-t.

Szégyenszemre ezt a turistatömegek által használt parkolóból vettem föl (persze ekkor egy lélek nem volt), mert olyan viharos erejű szél fújt, hogy a hideg miatt nem tudtam volna az állvány mellett megmaradni. Így inkább a szélcsendesebb parkoló betonját választottam, és a fotóstáskámat használtam nehezékként, én pedig a kocsi melegét élveztem...

7. (1:02) Holdbéli táj a holdfényben, a már jól ismert Teide csúcsával, és az oly jellegzetes növényzettel.

8. (1:06) A Teide csúcsa La Palma sziget legmagasabb pontjáról (Roque de los muchachos) fényképezve napkelte után nem sokkal. Szerencsére napkelte után befelhősödött, kívánni se lehetett volna szebbet.

9-10. (1:15) Tenerife északi oldalán forrongó felhők 50-szeres gyorsításban.

11. (1:22) Kilátás a szomszédos La Gomera szigetére Tenerife nyugati partvidékéről, a Masca nevű falucskától nem messze. Errefelé ilyenek az utak:

12-13. (1:26) La Palma szigete felé tekintve, a jobb oldali csúcs a Roque de los muchachos. A két jelenet pont ugyanarról a helyről, ugyanazzal az objektívvel (Canon 50mm f/1,4) készült, csak egy nap eltéréssel.

15. (1:35) A pontosan a Teide felett szinte lángra lobbanó felhő és a krepuszkuláris sugarak (távoli felhők által okozott fény-árnyék sávok) miatt megérte ezen a kilátóponton annyi időt eltölteni.

16. (1:45) Pontosan ugyanaz, mint a negyedik jelenet, csak 4 nappal később fotózva, a Hold érezhetően erősebben süt. Őszintén szólva meglepett, hogy egyáltalán élesek lettek a képek, mert hihetetlen erős szél fújt. A fotóstáska + 1,5literes ásványvíz kombináció nehezékként nagyon bevált.

17. (1:49) Garachico városa a kék órában, naplemente után nem sokkal. Jobb oldalt a város jellegzetes sziklája. Ez az egyetlen rész, amit a tengerszinten fényképeztem, ugyanis a videó többi képe mind 2000 méter felett készült.

18. (1:55) Az Orion kel fel a Teide Observatory felett (középen, balra fektetve). Jól látszik az Orion-köd.

19. (2:02) Puerto de la Cruz és La Orotava városok 2000 méter magasról fotózva.

20. (2:19) Napnyugta és az eddigi legszebb felhővonulás, amit láttam.


Oszd meg másokkal

Mondd el a véleményed!

  • No Comments
Powered by SmugMug Owner Log In