Timelapse videó a Budapestet beborító ködről, a Hármashatár-hegyről fényképezve

A videót készítette: Mayer Miklós    Zene: Havasi Balázs - Ébredések

Ez egy ún. timelapse technikával készült kisfilm, amelyben pár másodperces időközökkel készült fényképek vannak összefűzve videóvá, ezáltal a valóságot felgyorsítva mutatva be. Jelen esetben 24 képkockát látunk másodpercenként, és a legtöbb résznél 2 másodpercenként csináltam fényképeket. Így azokat összefűzve, a valóságot 24 x 2 = 48-szoros gyorsításban láthatjuk.


Mit is látunk?


1. Napkelte egy tiszta reggelen

Furcsa lehet, de a napkelte az egyik legnehezebb timelapse téma, több okból:

- Először is, az esetek többségében csak nagyjából tudja az ember, hol fog felkelni a Nap, csak egy fényesedő, szürke horizontot látni. Mivel a Nap nálunk balról-jobbra 42 fokban felfelé mozog, nem mindegy, hogy merre megy ki a képből (érdekesség kedvéért: a Déli-féltekén a Nap jobbról-balra menne, ha napkeltéről beszélünk).

- Másodszor, mivel még nem látszik a Nap, ezért az expoziciót sem lehet teljesen pontosan beállítani, ezen felül a fények másodpercről másodpercre erősödnek.

- Harmadszor, a Nap korongja nagyon gyorsan kb. 2 perc alatt bújik elő a látóhatár mögül. Ezen a napon a látóhatár különösen "piszkos" volt, gyakorlatilag nem látszódott, hogy meddig tart az ég és meddig a Föld. Egészen addig, míg a Nap vörös korongja pillanatok alatt megjelent! Gyors komponálás (addig ugye csak kb. tudtam hol fog feljönni), expozició beállítás (rekesz üzemmódban hagytam, hogy a változó fényviszonyokat kövesse) és indítottam is távkioldót 1 másodpercenkénti exponálásra. Ezalatt az egy perc alatt már a fél Napkorong kint volt.


2. Kavargó felhőtenger Budapest északi része felett, Üröm, Budakalász, Szentendre felé nézve.

Háttérben a Pilis és Visegrádi hegység (2011 január 17.) A jelenségről és a körülményekről bővebben írtam a blogomban.

Így néz ki felhők nélkül: Balra az első csúcs a Nagy-Kevély, alatta Pilisborosjenő. Ennek gerincét követve jobbra lefelé Ürömhöz és Budakalászhoz érünk. Mögöttük Szentendre, a Pilis és Visegrádi hegység. Jobb oldalt a Naszály, és a mindenhonnan látható kőbánya, alatta jobbra még Vác is látszik.

3. Ugyanaznap, ugyanonnan nézve, felhőfolyam valahol Angyalföld, Újpest felett.

4. Ebből a ködből csak Budapest legmagasabb építménye, a Főtáv Kunigunda utcai 203 méter magas kéménye állt ki.

Számomra itt a nagy kérdés, hogy mi okozza a kémény jobb aljából "feltörő" felhőket? Erre válaszként a Főtávtól megtudtam, hogy a nagy kéménybe kötött kazánokon kívül megbújik még 3 erőművi blokk is, melynek kisebb a kéménye, de nagy sebességgel lövi fel a széndioxidból és vízgőzből álló égésterméket. A kéményről, amelyről régebben bázisugrás versenyt is rendeztek, a Budapest színterei blog készített egy nagyon érdekes, szép fotókkal bőven megtűzdelt írást, ajánlom mindenkinek!

Ezt a képemet a NASA a nap földtudományi képének választotta 2013 június 1-n:

5. Angyalföld, Rákospalota felé nézve.

6. Hogy ne csak kavargó ködöt lássunk és tudjuk hová tenni a méreteket, egy régebbi, nyáron készült panorámaképemre vetítettem a timelapse videót. A panorámát nagy felbontásban ITT lehet megtekinteni.

7. Majd 2013 szeptemberében ugyanarról a helyről készítettem egy esti timelapse-t is, amit szintén a panorámaképhez fűztem.

Itt is meglátszik, hogy mikre jó ez a technika: egy állóképből nem lenne ilyen egyértelmű, hogy hol futnak az autópályák, így viszont a csíkok kirajzolják az M0, M2 és M3-st. A kémény mögötti erős fehér fény pedig valószínűleg egy Újpest meccs "hatása".

8. Az egyetlen kakukktojás, a naplemente: bár ez is a Hármashatár-hegyen készült, de a tényleges "csúcson", kb. 200 méternyire, ahonnan kilátni nyugat felé. Ennek készítésekor olyan erős szél fújt, hogy az amúgy igen masszív állványt is beremegtette.

További képeimet a Hármashatár-hegyről ebben a galériában tekintheted meg.


Tetszett? Ajánld másoknak is!

Mondd el a véleményed!

  • No Comments
Powered by SmugMug Owner Log In